Att fortsätta på den oåterkalleliga banan

Precis som med taket har den rustika och underbara timmerväggen som tittade fram i vardagsrummet vållat mig en del huvudbry. Fram och tillbaka har jag funderat. Första tanken var att den skulle göras ren och målas i samma färg som väggarna. Det kändes inte svårt alls. Tills jag började visa bilder på den för andra och de sa att den var så fantastisk. Då drog beslutsångesten igång rejält. Skulle jag verkligen göra det där oåterkalleliga och måla den så att en aldrig mer kunde bli naket träfärgad igen?

Till saken hör att jag även är med i en Facebook-grupp där byggnadsvård diskuteras ur ett perspektiv om att så mycket som möjligt av gamla hus ska bevaras eller återställas. Där är allt irreversibelt och modernt bannlyst. Traditionella material och metoder är det som gäller. Egentligen är det väl inget fel på deras resonemang, men det är något för ortodoxt för min smak. Om vi ska bevara allt i sitt originalskick kommer vi till slut inte att ha mycket kvar för modern utveckling, är min åsikt.

Dessutom kan man alltid diskutera vad restaurering egentligen är, speciellt för byggnader som är över 100 år gamla. Visst är de byggda på ett sätt i original, men genom åren har de också påverkats och anpassats utifrån de tider och människor som passerat. Även de har satt sina spår och restaurerar man till originalskick utplånar man oåterkalleligt dessa ur historien. Om det är rätt eller fel, kan diskuteras i timmar. Och jag som läst en hel drös högskolepoäng om kulturarvsfrågor har ägnat en försvarbar mängd tankemöda åt frågan. Ändå, eller kanske just därför, hade jag beslutsångest för min timmervägg.

Lösningen blev hyfsat modern. Jag ställde frågan till mina vänner på Instagram och svaret var entydigt. Nästan alla skrev: Vilken vacker vägg, behåll den som den är!

Det var det beslutsunderlag jag behövde.

Jag insåg att jag faktiskt ville måla, precis som jag tänkt från början. Så tvärtemot alla goda råd tog jag fram penslarna och började grundmåla. Och jag tror inte jag kommer att ångra mig en sekund.

Väggen kommer fortsätta vara rustik och underbar även i rosa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *